Arvidssons Tandtekniska är ett familjeföretag som startades redan 1963. Här kan du läsa om några av företagets milstolpar fram tills idag.

 • 1963

  Företaget startas

  Hans Arvidsson, 22 år, startar företaget i en lokal på 15 kvm och en kund! På den tiden var det kopparring/Kerr som användes vid avtryckstagning, och amalgam som stansmaterial. Många tandläkare använde tenax-vax som avtrycksmaterial. Fasadmaterial för kronor och broar var aktryl eller inslipade porslinsfasader. Porslinskronor (jacketkronor) brändes på platinafolium och i proteserna var porslinständer det vanligaste.
 • 1968

  Vi flyttar

  Laboratoriet flyttar in i centrala Alingsås till nybyggda lokaler. I samma lokaler som två tandläkare startas en modern verksamhet.
 • 1974

  Allmän tandförsäkring införs

  Allmän tandvårdsförsäkring införs. Den föregicks av en kris för Sveriges tandtekniker eftersom nästan all förfrågan på våra produkter upphörde. MK-tekniken infördes på lab, och Hans kunde anställda sin första medarbetare. De följande åren präglas av en mycket hård press på Sveriges alla tandtekniker, det är gott om jobb.
 • 1977

  Vi flyttar igen

  Verksamheten flyttar till större lokaler i samma hus och medarbetarna börjar sakta men säkert öka i antal, likaså antalet tandläkare.
 • 1983

  Dubbel lokalyta

  Lokalens yta fördubblas då vi slår hål i väggen till grannlägenheten och företagets uppskattade julfester börjar i liten skala med vörtbröd, skinka, korv, rödvin och julmust.
 • 1984

  Datorisering

  Datorn som hjälp i kontorsarbetet gör sin entré på labbet.
 • 1991

  Flytt till Drottninggatan 35

  Vi har nu vuxit till tio anställda och får möjlighet att flytta till den nuvarande adressen på Drottninggatan 35. Vilket lyft – 250 kvm! Hade vi tagit oss vatten över huvudet? Sakta men säkert ökar antalet medarbetare.
 • 1993

  Nya material

  Empress och InCeram är de två nya helkeramerna som vi börjar arbeta med. Efter en tid står det klart att Empress är det klart mest användbara, både som inlägg, onlay, fasader, hörn och självklart som kronor. Broarna kom några år senare. Tänk att kunna ”smälta” och pressa ett porslin!
 • 1996

  Breddad verksamhet

  I slutet av 1996 sker en dramatisk minskning på arbeten efter ändring i tandvårdsförsäkringen. Vi investerar i en lasersvets samt en gjutapparat för guld, titan och crom/cobolt för att bredda vår verksamhet. Detta visar sig vara framgångsrikt och vi tar de första stegen in i implantatvärlden. I motsats till många av laboratorierna i Sverige lyckas vi undgå att minska antalet medarbetare.
 • 1997

  Nya material och tekniker

  Komplement till guldlegeringar är cobolt/cromlegering som används och efterfrågas allt mer. Legeringen (stål i vardagstal) heter Bego Wirobond C. I kostnadsmedvetna tider (ingen debitering för materialet) uppskattas även legeringen för sina fina egenskaper med smäckra och lätta konstruktioner. Datorn gör entré hos oss i den dagliga produktionen via cad/cam när vi investerar i en Proceraavläsare för avläsningar av AllCeram-hättor och individuella distanser.
 • 2002

  Utökad lokalyta

  Cykelhandlaren vägg i vägg flyttar och vi kan ta hål i väggen och utöka lokalytan till ca 450 kvm. Nya härliga utrymmen för fika, lunch, kontor och omklädningsrum och inte minst ett eget gym! I den ”gamla” delen får vi nya arbetsplatser och betydligt bättre utrymmen för det dagliga aretet. Vi har stor invigning av de om- och tillbyggda lokalerna med ca 175 kunder och vänner fredagen den 23 augusti. Vi är nu 19 medarbetare.
 • 2003

  40-års jubileum

  Arvidssons Tandtekniska har hunnit bli 40 år! Det firades fredagen den 4 april 2003 – dagen lång! Med föreläsning av Sverker Toreskog och Björn Klinge får alla deltagare sitt lystmäte med två av de mest erfarna och duktiga tandläkarna och föreläsarna. Humor, vetenskap och vardagsodontologi i en härlig blandning. De 230 deltagarna bjuds sedan in till labbet för en härlig buffé och trevlig kväll.
 • 2003

  Tandreform

  Under året utvecklades reformen 65+ vilken under resterande delen av 00-perioden påverkat hela branschens utveckling, inte minst med tanke på de hundratusentals implantat som satts in på svenskarna.
 • 2008

  Tandvårdsstödet

  Vid halvårsskiftet införs det nya tandvårdsstödet. Succesivt ökar efterfrågan på protetik och alla Sveriges tandtekniker har mycket att göra!
 • 2010

  Ombyggnation av labbet

  Ytterligare ett milsteg i Arvidssons Tandtekniskas timeline. I december 2009 startade om- och tillbyggnaden av vårt lab, och i augusti 2010 var det så dags för vårt stora invigningskalas!
 • 2011

  Digitala avtryck

  Under våren 2011 tog Arvidssons Tandtekniska emot det första digiala avtrycket från Cadent® iTero och deras digitala orala scanner. Ett spännande steg för oss och för utvecklingen inom tandvården.
 • 2013

  50-årsjubileum

  Den 30 augusti 2013 firade vi att Arvidssons Tandtekniska fyllde 50 år! Kalaset hölls på Estrad Arena i Alingsås och tillsammans med ca 150 gäster, sponsorer samt föredragshållarna Sven Scholander och Lars-Åke Johansson blev det en fantastisk dag! Tack!
 • 2014

  Implantat via CAD/CAM

  Att implantat räknas som vardagsprotetik är känt sedan länge. Under åren har det vaxats och gjutits implantatkonstruktioner, lasersvetsats och bearbetats för hand. Nu kan vi konstatera att implantat i stort sett till 100% designas och framställs digitalt. Detta via scanners, datorer och bearbetning maskinellt, CAD/CAM helt enkelt.